Wandelschoenen.

Schoenen vormen letterlijk en figuurlijk de basis van je loopplezier. Slechte schoenen zijn niet alleen ongemakkelijk, ze kunnen ook een slechte uitwerking hebben op je gewrichten. Het is daarom van essentieel belang dat je geen tijd bespaart als het gaat om de aanschaf van wandelschoenen.

Heb je eenmaal besloten in samenspraak met ervaren verkopers welke categorie schoenen je nodig hebt, dan wordt het tijd om te gaan passen. Neem rustig de tijd en voel de schoenen goed aan. Het zijn namelijk vaak de voeten die aan de vorm en stijfheid van de wandelschoenen moeten wennen. Dit wennen wordt maar al te vaak verward met het niet goed zitten van schoenen. Bij het passen moet je vooral letten op het vast zitten van de hak in de schoen en de ruimte voorin bij de tenen. Die ruimte heb je nodig voor de afwikkeling van de voet. Een krappe maat geeft bijvoorbeeld problemen bij een afdaling. Daar tegenover staat wel dat de voet gaat schuiven in een te ruime schoen. Laat je niet misleiden door de maten van diverse merken wandelschoenen. De maatvoering valt vaak anders uit.

Vergeet u niet de schoenen regelmatig te onderhouden! Dit kan op meerdere manieren, de gemakkelijkste manier is met een spray, maar uiteraard kan het ook met bijvoorbeeld leervet. Let hierbij wel op het materiaal waarvan de schoen gemaakt is.

Nergens anders vindt u zo’n grote collectie wandel-, bergwandel en nordicwalking schoenen! Hoog- middel of laag.

Een punt waar we zeker niet omheen kunnen; zijn de wandelsokken. De wandelsokken zijn minstens net zo belangrijk als een goed zittende schoen. Een wandelsok/kous hoort zeker naadloos te zijn. Ook wandelsokken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. Bij ons vindt u onder meer sokken van X-Socks – Hi Tec.

Wij zien u graag in onze winkel!

 

logo Tecnica
logo Olang
logo Mammut
logo Lowa
Logo_Grisport_2016
logo Hi tec
Dolomite
logo meindl
logo-hanwag.jpg_3

Wanneer welke wandelschoen?

Categorie A
Categorie A schoenen zijn over het algemeen laag tot halfhoog. Ze zijn vaak licht van gewicht en hebben een soepele zool. Door de soepele zool en het lichte gewicht loopt deze schoen zeer comfortabel. Met de juiste zool geeft deze zool een goede demping.
Wandelschoenen uit categorie A zijn uitermate geschikt voor lange-afstandswandelingen zoals een vierdaagse, maar uiteraard ook voor een uurtje lekker wandelen. De ideale schoen voor de Nederlandse wandelaar.
Daarnaast is deze schoen ook geschikt voor mensen met een staand beroep, ze bieden juiste demping en een goede ondersteuning.

Categorie A/B
Een wandelschoen uit de categorie A/B biedt net wat meer steun, stevigheid en stabiliteit dan een schoen uit categorie A. Een stevige boswandeling door los zand, heuvelachtig terrein of een lange dagtocht, dan geeft deze A/B schoen net dat extra beetje meer steun. Door de ietwat stevigere zool een stuk minder last van bijvoorbeeld steentjes en behoudt deze schoen zijn prettige loopcomfort. Tevens heeft deze schoen een hogere schacht waardoor ook uw enkel meer ondersteuning heeft.

Categorie B
Een behoorlijke stevige categorie wandelschoen, waarin de zool en de schacht een stuk stijver en steviger zijn. Deze categorie B zijn eigenlijk bergschoenen te noemen, waarin je dus ook de meeste allround bergschoenen tegenkomt. Een stevige allround bergtocht met of zonder bepakking? Kies dan voor deze categorie schoenen. Door de stevige schacht en stijvere zool zorgt deze schoen ervoor dat je op elk terrein voldoende grip hebt.

Categorie C
Bergschoenen uit de C categorie zijn nog een slag hoger en stijver dan de bergschoenen in de B categorie. Door de hogere schacht en uiteraard nog stijvere zool, voelen de schoenen zeer stevig aan rond je voeten. Waardoor je een goede grip hebt op bijvoorbeeld losliggende stenen en door riviertjes. Erg handig dus bij een zwaardere bergwandeltocht met of zonder bepakking. Daarnaast worden deze schoenen ook wel stijgijzer vriendelijk genoemd. Deze zolen zijn voorzien van een extra versteviging, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor gletsjer tochten en stijgijzers zonder probleem op ijsvlaktes kunnen worden gebruikt.

Categorie D
De zwaarste categorie bergschoenen is D. Dit is een schoen die voor een heel kleine groep bergbeklimmers
interessant is. Deze schoen is stijgijzervast en zeer hard. Buigen van deze zool is eigenlijk niet mogelijk en ook zeker niet wenselijk. In hooggebergte met o.a. ijsvlaktes en ijswanden is de grip verreweg belangrijker dan de afwikkeling. Deze schoenen zijn een stuk zwaarder dan een schoen uit de andere categorieën, echter worden ze door nieuwe technieken uiteraard steeds lichter.

Back to Top